Een goede mondhygiëne is belangrijk en voorkomt schade aan uw gebit. Zo voorkomt u problemen, of erger.

  • Poetsen volgens de 3 B's
  • Tandenstokers gebruiken
  • Ragers gebruiken
  • Flossdraad gebruiken

 

poetsen4Poetsen volgens de 3 B's

Om gaatjes te voorkomen is goed poetsen erg belangrijk. Maar hoe doe je dat dan? Hieronder leert u wat een goede manier is om te poetsen: 3B-methode.

Poetsen volgens de 3 B's: Binnenkant, Buitenkant, Bovenop de kiezen.

  • U begint met de onderste tanden en kiezen. Eerst de binnenkant.
  • Dan de buitenkant. Vergeet niet ook het randje van uw tandvlees zachtjes te poetsen!
  • Vervolgens poets u de bovenop de kiezen.
  • Daarna gaat u naar de bovenkant van uw gebit. Eerst weer de binnenkant. 
  • Daarna weer de buitenkant. Vergeet ook nu het randje van uw tandvlees niet!
  • Tenslotte de kauwvlakken van uw kiezen: dus bovenop uw kiezen.

Poets zo minstens twee keer per dag uw tanden en kiezen. Een geschikt moment is 's morgens na het ontbijt en 's avonds voor het slapen gaan. Vindt je het lastig om te bepalen hoelang je moet poetsen? Zoek je favoriete muzieknummer van ± 4 minuten. Zet die op je smartphone. Tijdens het poetsen geniet je van je muziek en je weet precies wanneer je klaar bent met poetsen.

tandenstokers1Tandenstokers gebruiken

Om tandplak tussen tanden en kiezen te verwijderen kunt u één maal per dag tandenstokers gebruiken. In de winkel kunt u diverse tandenstokers kopen: een goede tandenstoker is van hout, is driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Ze zijn tevens in verschillende dikten verkrijgbaar: hoe groter de ruimte tussen uw tanden en kiezen, des te breder moet de tandenstoker zijn, die u gebruikt. Het tanden stoken gaat als volgt: maak van tevoren de tandenstoker nat met wat speeksel en steek de stoker met de smalle platte kant naar het tandvlees gericht tussen de tanden of kiezen. Haal de stoker een paar keer stevig heen en weer. Doe dit tussen alle tanden en kiezen. Als u voor het eerst begint met tanden stoken, dan kan het zijn, dat het tandvlees gaat bloeden en dat het een beetje pijn veroorzaakt. Laat u hierdoor niet ontmoedigen! Bloedend tandvlees wijst op ontsteking en regelmatig stoken zal ervoor zorgen, dat de ontsteking en de pijn vermindert.

ragers3Ragers gebruiken

Als de ruimte tussen uw tanden en kiezen dit toelaat, kunt u er voor kiezen om de ruimte tussen de tanden en kiezen schoon te maken met een rager (een spiraalachtig borsteltje). Er zijn diverse soorten ragers te verkrijgen in de handel: ragers van verschillende dikten, ragers met lange borstels, en ragers met een kortere borstel die in een houder kunnen worden vastgezet. Neem een klein beetje tandpasta op de rager en beweeg de rager heen en weer tussen de tanden en kiezen. De rager moet zo dun zijn dat de borstel net tussen tanden en kiezen door kan, terwijl de metalen kern de tanden en kiezen niet raakt. Het kan zijn dat u ragers nodig heeft van verschillende dikten voor uw gebit. Beweeg ook nu het ragertje weer een paar keer heen en weer. Spoel na het ragen uw mond even na. De ragers kunt u meerdere malen gebruiken, als u ze na het ragen goed naspoelt. Hier geldt dat, als u net met ragen begint, dit in het begin moeilijk en wat pijnlijk kan zijn. Ook kan het tandvlees vaak gaan bloeden. Dit zal echter na regelmatig ragen verdwijnen.

Flossdraad gebruikenFlossdraad1

Als de ruimte tussen uw tanden en kiezen te smal is om goed te kunnen stoken, dan kunt u ook flossdraad gebruiken om de ruimten tussen tanden en kiezen schoon te maken. In de handel zijn diverse soorten flossdraad verkrijgbaar: diverse dikten, met of zonder waslaagje etc. U kunt zelf het beste uitproberen wat u het prettigst vindt. Neem een halve meter flossdraad (voor het hele gebit) en wikkel de uiteinden een paar keer om uw wijsvingertoppen heen voor extra houvast. Span de draad strak en breng hem de draad op spanning. Beweeg vervolgens op een zagende manier de draad tussen de tanden en kiezen door. Ga ook met de flossdraad een stukje tussen het tandvlees en tand in. Dit mag geen pijn doen. Doe dit tussen alle tanden en kiezen. Haal de draad ook weer met een zagende beweging tussen de tanden en kiezen vandaan. Als u voor het eerst flosst, kan het zijn dat dit wat pijnlijk is en het tandvlees gaat bloeden. Dit is een teken van ontsteking, wat juist door regelmatig te flossen zal verbeteren. Laat u dus niet ontmoedigen en ga door met dagelijks flossen.

 
 
   
tandartspraktijk EEMSMOND
Gevelsteen 12
9934 LN Delfzijl
Telefoon 0596 68 22 28
Openingstijden:
maandag t/m donderdag 8:30 tot 12:30 uur en van 13:30 tot 17:00 uur
vrijdag 8:30 tot 12:00 uur
   
Copyright © 2011 - 2023 Tandartspraktijk Eemsmond Delfzijl alle rechten voorbehouden.
Ontwerp: BW(E)B website ontwikkeling door liefhebbers!